Čtení cizojazyčných papírových knih

10+10 důvodů proč číst cizojazyčné knihy (papírové)

Knížky mají odjakživa své kouzlo. V mnoha rovinách. Podporují fantazii, uklidňují, mají dobrý vliv na emoce. Dokonce prý jejich čtení prodlužuje život a pozitivně mění a stimuluje fungování mozku. Ale proč vlastně číst knížky?

Proč ty papírové? A proč sáhnout i po anglických, španělských, zkrátka cizojazyčných?

1. Tréning paměti

cizojazyčná zjednodušená četba - anglické knihy
Je všeobecně známé, že čtení povzbuzuje činnost mozku. Jelikož se v podstatě jedná o sval, je potřeba ho neustále trénovat a nenechat ho ochabnout.

To platí i při studiu cizích jazyků. Když podpoříte svoji výuku čtením cizojazyčných knížek, budete si mnohem lépe pamatovat nová slovíčka, fráze, větná spojení.

Při čtení z papíru lidský mozek promýšlí obsah a člověk je tím schopen prožívat emoce, které pomáhají k hlubšímu vrytí do paměti.

Pokud knihu budete držet v ruce a otáčet stránky, mozek si nasbírané informace důsledněji uspořádá a lépe uloží.

2. Rozšířování slovní zásoby

Čím více knížek přečtete, tím větší bude rozsah vaší slovní zásoby. Platí to jak u rodného jazyka, tak u angličtiny, španělštiny, italštiny a všech ostatních jazyků. Dobrá slovní zásoba je důležitá pro květnaté vyjadřování a schopnost argumentovat. V knížkách se některá slovíčka a věty opakují tak často, že si je zkrátka nelze nezapamatovat.

A pokud byste měli pocit, že se čtením neučíte, opak je pravdou. Svoji slovní zásobu si zvyšujete o 50% více než např. sledováním televize. Pokud čtete pomocí čtečky, snižuje se tento efekt o 20-30%.

3. Rozvoj fantazie, kreativity i osobnosti

Je prokázáno, že fantazie je jedním ze stimulantů našeho mozku. Slouží nám k tomu, abychom si některé situace nebo věci dokázali lépe představit a tím si získané informace důkladně uložit. Čím lépe nám mozek díky fantazii pracuje, tím jsme také kreativnější.

Zkuste sáhnout po cizojazyčné knize i přesto, že nebudete rozumět každému jednotlivému slovíčku. Váš mozek se do knihy ponoří i při anglickém textu. Začnou se ve vaší hlavě vytvářet obrazy a scenérie a díky tomu si vše lehčeji zpětně vybavíte, až bude potřeba.

4. Zlepšování psaného projevu

Čtením knížky se zlepší nejen Vaše slovní zásoba v daném jazyce, ale zlepšení pocítíte i v oblasti psaní. Čím častěji Vaše oči uvidí napsaná slovíčka a větná spojení, tím více se Vám automaticky v mysli vybaví, až budete psát.

5. Podpora soustředění

Čtení knih podporuje koncentraci. Především ty tištěné. Otáčením stránek rukou Váš mozek lépe chápe a zpracovává čtený text. Vždy se začnete soustředit na popisované situace, okolní svět jakoby zmizí. Vyčistíte si mysl a nastartuje se vám nová energie a elán. Oslabí se původní negativní emoce.

Daným příběhem budete schopni žít bez ohledu na to, zda bude psaný v angličtině, francouzštině, japonštině nebo jiném jazyce.

6. Obohacení znalostí

Když se právě učíte anglicky nebo španělsky či rusky, rádi se dozvíte i něco zajímavého, nového. K tomu je knížka opět jedinečným pomocníkem. Aby váš mozek správně zafugoval a byl ochoten si co nejvíce uložit do paměti, musíte ho zaujmout. A když vás baví třeba italština, co třeba zvolit historický román v italském jazyce.

Nebo prozkoumejte cizí země v dokumentech psaných francouzsky. Vždy můžete zvolit jiný žánr, „stát se“ vlastně kýmkoli na světě a dozvědět se mnoho informací v nejrůznějších jazycích.

7. Minimalizace stresu

Anglická zjednodučená četba v jazykových školách
V dnešní době mají lidé občas naloženo více, než je zdravé. Práce, rodina, domácnost a málo času na zásadní věc – na vlastní klid, pohodu, relax. Kniha je pro zklidnění a uvolnění stresu spřízněnou duší a je dobré po ní čas od času sáhnout.

Začtením se do příběhu se oprošťujete od problémů a povinností a ihned se přenášíte do jiného světa a zásobíte svoji mysl jinými činnostmi.

A pokud se snažíte číst v cizím jazyce, tak si navíc automaticky zlepšujete své znalosti cizího jazyka. S knihou (i cizojazyčnou) v ruce si přirozeně tvoříte svou vlastní oázu klidu, která je důležitá pro Vaši duševní hygienu a regeneraci vašeho těla.

8. Prohloubení empatie

Vědci dokázali, že čtením knih se zlepšují vztahy. Tím, že se ztotožníte s postavami a vcítíte se do nich, umíte je lépe pochopit. Je to umění empatie, které se prostřednictvím knih učíte a následně aplikujete i v životě. Čím častěji tedy čtete, tím více jste empatičtí, máte větší slovní zásobu, jste více soustředění, klidnější…

Knihy také mohou pomoci pochopit, co se děje uvnitř vás nebo ve vašem okolí. Pochopení duševních stavů je pak důležitou dovedností pro fungování ve společnosti.

9. Pomoc dobrému spánku

Nešvarem dnešní doby je usínání u televize nebo s mobilem v ruce. Vědci již dávno dokázali, že jakýkoli zvuk u kterého usínáme, má negativní dopad na náš spánek. O záření z obrazovky televize nebo mobilního telefonu ani nemluvě. Problémy s usínáním, neklidný a lehký spánek … S knihou v ruce usnete lépe. A to i v případě, že bude psána v angličtině, ruštině nebo čínštině.

Uklidní vás a váš mozek povzbudí správným směrem. Nebude vyzařovat “bílé světlo” a vaše pozornost bude zaměřena jen do jednoho „bodu“. To vás pomalu vás ukolébá a plynule provede do království snů.

10. Zábava a relax zároveň

Kniha po dlouhém a náročném dni umožní odpočívat a zapomenout na ne zrovna příjemně prožitý den. Čtení může fungovat jako významný prostředek pro snižování až eliminaci stresu nebo naštvanosti. Čtení je v podstatě meditace, únik, ale i nádherná cesta ke vzdělání. Studujete-li tedy nějaký jazyk a baví vás pohádky, čtěte pohádky.

Máte-li rádi autobiografii, komedie, sci-fi nebo cokoliv jiného, místo ovládače a dívání se na maintreemové zprávy, sáhněte rozhodně po knize s oblíbeným tématem. Odstraníte mnoho „nervů“, užijete si plno zábavy v novém příběhu a ještě k tomu se nenásilně naučíte nová slovíčka.

Další výhody

Stejně jako jsou příznivci papírových knih, jsou i příznivci čteček. Obě varianty čtení mají samozřejmě svá pro a proti. Díky výše uvedeným informacím ohledně fungování mozku a pamatování si doporučujeme ale při studiu jazyků dávat přednost papírovým cizojazyčným knihám. Proč zase ty papírové? Staré dobré tištěné knihy mají ještě tyto výhody (10):

  • nerozbijí se
  • nevybijí se
  • nestudí
  • nevyzařují
  • můžete je půjčit bez porušení jakýchkoliv práv
  • mají hodnotu, můžete je prodat (soubory v PC nikoli)
  • mívají krásný obal a barevné obrázky
  • voní, šustí
  • dá se do nich psát i kreslit
  • oživí vzpomínky při pouhém dotyku i po 20 letech

Přejeme příjemné čtení a studium jazyků s knihou v ruce!

AMIGAS jazyková škola